Loonbedrijven gaan 'aan elkaar snuffelen’.

De drie loonbedrijven Gebr. De Boer uit Lottum, Heldens uit Melderslo-Broekhuizen en Hoeymakers & Kellenaers uit Lottum gaan samenwerken. "Door onder meer schaalvergroting en technologische ontwikkelingen zijn investeringen tegenwoordig enorm groot. Wij als aparte loonbedrijven kunnen de aanschaf van de benodigde nieuwe, grote machines zelf amper meer rendabel maken. Daarom zijn we op zoek gegaan naar partners met wie we kunnen samenwerken," aldus Niek de Boer namens de drie loonbedrijven. Een noodzakelijke stap, met het oog op de regionale ontwikkelingen in de agrarische sector, de snelheid van technologische innovaties en daarmee wellicht ook de toekomst van de drie bedrijven.

Vorige week is het personeel van de drie ondernemingen ingelicht over de plannen voor samenwerking op het gebied van akkerbouw, boomteelt, tuinbouw, veehouderij en bollenteelt. Deze samenwerking zal zich uiten op verschillende manieren. "Voortaan gunnen wij elkaar het werk in deze sectoren voordat we iemand anders gaan bellen. Op die manier wisselen we onderling werk uit. Hetzelfde geldt voor personeel; we vragen eerst bij onze samenwerkingspartners of die voor bepaalde werkzaamheden 'een mannetje over' hebben. Bovendien kun je bepaald werk het beste met twee personen doen. Neem bijvoorbeeld het persen en wikkelen. Het werkt logistiek gewoon het handigst als je dat met twee machines tegelijkertijd doet. Voor één bedrijf alleen is het te duur om twee machines aan te schaffen, dus op dat gebied kun je dan beter samenwerken. Tot slot is het uiteindelijk in de toekomst ook de bedoeling dat we gezamenlijk gaan investeren in grotere machines."

Voor de klanten van de loonbedrijven verandert er weinig. "De vaste klanten bellen gewoon dat bedrijf op waarmee ze altijd zaken gedaan hebben. Van daaruit gaan wij verder kijken wat we voor hen kunnen betekenen." Door meer gezamenlijk op te trekken en kwaliteit te bundelen, kunnen de drie bedrijven juist een breder pakket aan dienstverlening aanbieden. Hoeymakers & Kellenaers, Heldens en De Boer benadrukken wel dat er absoluut geen sprake is van een fusie. "We blijven apart naast elkaar bestaan en gaan elkaar daarnaast op sommige vlakken helpen. Hoe dit precies vormgegeven gaat worden, moet zich nog uitwijzen. We gaan eerst maar eens even aan elkaar snuffelen, zoals ze dat zo mooi zeggen, want je moet wel goed met elkaar kunnen plannen en communiceren, wil je van een dergelijke samenwerking een succes maken."

Publicatiedatum:

11-02-2015 00:30